Tillagning av musslor

Använd bara musslor som lever. Det kan du enkelt kontrollera genom att knacka på öppna musslor. Är de väldigt kalla, kan de först behöva ligga i rumstemperatur ca 10 minuter, innan testet genomförs. De som stänger sig är levande, de andra ska kasseras. Kasta också musslor med trasigt skal. Vid kokning ska skalet öppna sig, släng de musslor vars skal förblir slutna.
 
För att bakterier och eventuellt virus ska förstöras måste musslorna kokas så att temperaturen inne i musslorna håller 90 grader i minst 90 sek. Lättkokta musslor rekommenderas inte.
 
 

Hur vet jag att ett ostron är friskt?

Ett levande ostron är stängt, men kan då och då öppna sig, knacka försiktigt på ostronet, stänger det sig är det ett tecken på att det lever, om det däremot inte stänger sig bör du räkna bort ostronet.

Om man pressar några droppar citron över ett öppnat ostron kan man ibland se att ostronet drar ihop den yttre kransen en smula, ett tecken på att det lever och irriteras. Ett levande färskt friskt ostron skall lukta fräscht av hav och salt.

Köp små eller medelstora ostron, större ostron passar sig bäst till att gratinera, laga soppa på eller skära i bitar.

 
För att bakterier och eventuellt virus ska förstöras måste musslorna kokas så att temperaturen inne i musslorna håller 90 grader i minst 90 sek. Lättkokta musslor rekommenderas inte.
 
 
0
    0
    Varukorg
    Din varukorg är tomTillbaka till butiken